Breviks kyrka, Lidingö. Foto: SVT

Kyrkklockor ringde på Lidingö i natt: ”Ska inte kunna hända”

Uppdaterad
Publicerad

Av någon anledning ringde kyrkklockorna på Breviks kyrka på Lidingö i Stockholm i omkring en och en halv timme under natten till lördagen. Varför klockorna började ringa är ännu oklart.

– Det är väldigt olyckligt, det ska inte kunna hända, säger kyrkvaktmästaren Simon Hermansson.

I sociala medier berättar flera boende i närheten av Breviks kyrka att kyrkklockorna plötsligt började ringa strax före midnatt. Till slut fick en kollega till Simon Hermansson åka ut och stänga av klockorna, som tystnade runt 01.30.

Ännu är det oklart varför klockorna började ringa. Enligt ett pressmeddelande på Lidingö församlings webbsajt handlar det om ett tekniskt fel.

Kyrkklockorna som började ringa vid midnatt. Foto: SVT

– Vi har en timer som vi ställer in för automatiska ringningar, till exempel för helgmålsringning klockan 18 på lördagar. Nu har jag raderat alla förinställda ringningar, ifall det var där felet låg, berättar kyrkvaktmästare Simon Hermansson.

Nu ska tekniker se över systemet, och under tiden blir det ingen helgmålsringning i kväll.

– Det är allvarligt att något sådant här händer, och vi ska se till att det inte händer igen, säger Simon Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.