Under söndagen blev det köbildning utanför vallokalen i Kungsholmen. Foto: Stefan Bokström, SVT

Här köar stockholmare för att rösta i kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det kyrkoval och i Stockholm samlas många vid församlingarnas vallokaler. På flera håll i Stockholm bildades långa köer utanför vallokalerna och vid Hedvig Eleonora kyrka var det full fart på söndagen med både högmässa och valdeltagande.

Alla medlemmar över 16 år får rösta i kyrkovalet som hålls vart fjärde år. I Stockholms stift är cirka 824.000 personer röstberättigade men generellt är valdeltagandet  lågt, förra året röstade bara cirka 13 procent av medlemmarna i Stockholm. Men på söndagen blev det köbildning vid vallokalen på Kungsholmen.

– Vid Kungsholmen är det lång kö in till vallokalen, jag har aldrig varit med om det i ett kyrkoval förut, säger SVT:s Stefan Bokström.

Det rapporterades om köer från många håll i länet. Så här såg det utanför en vallokal på Södermalm, där kön ringlades utanför och fortsatte hela vägen in till röstsedlarna:

Foto: Måns Langert
Foto: Måns Langert

LÄS MER: Köer på många håll för att rösta i kyrkovalet

Vid Hedvig Eleonora kyrka samlades flera för att rösta och gå på högmässan. En av valdeltagarna är Maria Stark.

–Jag tycker att det är en ypperlig chans att få vara med och påverka, säger hon.

Framförallt tycker hon att det är viktigt att kyrkorna i Stockholm tar emot alla.

Maria Stark Foto: SVT

– Jag tycker om det här med öppna kyrkor och att kyrkorna är till för alla. Allt som de gör inom kyrkan tycker jag är fantastiskt så man får inte stänga kyrkan på något vis, säger Maria Stark.

Politik i kyrkan

Om kyrkan ska vara politisk råder det olika meningar om.

Gunilla Helmersson Foto: SVT

– Jag tycker det är viktigt att ge sin röst även i kyrkovalet och jag tycker att kyrkan ska vara opolitisk, det är därför jag röstar, säger Gunilla Helmersson.

Magnus Niklasson Foto: SVT

– Det är första gången jag röstar i kyrkovalet så jag röstar som jag gör i de vanliga riksdagsvalen, säger Magnus Niklasson.

LÄS MER: SD: Omvänd förortens muslimer till kristna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.