SD i Huddinge vill missionera i förorten Foto: SVT

SD: Omvänd förortens muslimer till kristna

Publicerad

Sverigedemokraternas lokale företrädare i Huddinge vill att kyrkan ska missionera i förorten för att försöka omvända muslimer till kristna, något som skapat debatt i kommunen.

– Ja alltså det ingår ju i den här missionstanken, att man ska omvända alla till att bli kristna. Det är ju grundläggande för kristendomen, säger Arnold Boström, gruppledare i Sverigedemokraternas nomineringsgrupp i Huddinge i kyrkovalet.

Ser inget samarbete med andra religioner

I veckan rapporterade tidningen StockholmDirekt om hur Sverigedemokraterna i Huddinge valt att profilera sig inför kyrkovalet på söndag. SD i Huddinge går till val med att Svenska kyrkan borde avbryta allt samarbete med andra trossamfund och arbeta för att omvända muslimer i vad de kallar för parallellsamhällen.

– Om vi tar islam som är på tapeten så har de en väldigt aggressiv missionsverksamhet så de skulle säkerligen lätt ta över den lite lama missionsaktiviteten som Svenska kyrkan står för, säger Arnold Boström.

Vill missionera i förorten

Exempel på parallellsamhällen är områden som Boström menar att myndigheterna har tappat kontrollen över, till exempel Flemingsberg och Vårby Gård. Sverigedemokraterna i Huddinge vill att kyrkan ska bli mer synlig i dessa områden och ha mer aktiviteter för allmänheten men vad Svenska kyrkan egentligen har för uppgift finns det delade meningar om.

Louise Callenberg (S)

– Svenska kyrkans uppdrag är inte att omvända människor som har valt sin tro. Svenska kyrkans och Socialdemokraternas syn på det är ju snarare att vi ska finnas till för de människor som vill möta sin tro. Det är inte vårt uppdrag att missionera i de här områdena, absolut inte, säger Louise Callenberg (S), ledamot i Kyrkorådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet