Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill att injektionsrum ska testas inom beroendevården. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Liberalerna: Övervakade injektionsrum i beroendevården bör prövas

Publicerad

Liberalernas landsmöte föreslås besluta om att injektionsrum i beroendevården bör prövas. Tanken är dels att värna narkomaners hälsa och dels att minska dödsoffren vid sprutmissbruk. Liberalerna vill att injektionsrummen ska vara en vidareutveckling av sprututbytesprogrammen som finns i bland annat Stockholm.

I både Danmark och Norge finns injektionsrum för narkomaner sedan en tid tillbaka, skriver TT. Tanken är att de som brukar droger ska ta dem i en säkrare miljö där det finns personal redo om någon skulle ta en överdos. Den forskning som gjorts pekar mot att personal på plats minskar antalet dödsfall.

– Vi vill säkerställa att sprutor inte delas för att minimera smittspridning, att vi minskar risken för död i överdoser och att vi kan nå fler droganvändare med vårdens och socialtjänstens insatser. Det handlar om hälsa för en mycket utsatt grupp och i förlängningen förhoppningsvis en väg ut ur missbruk, skriver Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.

”Färre injicerar droger på stan eller i parker”

Förslaget om injektionsrum innebär att man ska genomföra regionala försök för att se hur verksamheten kan fungera i Sverige.

– Injektionsrum ökar också tryggheten generellt. Färre injicerar droger på stan eller i parker och dessutom minskar risken för att sprutor sprids i omgivningen där de kan hittas av andra, påpekar Anna Starbrink (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer