Akutmottagningen vid Karolinska i Solna. Foto: TT

L kräver sjukhusskydd mot gäng

Publicerad

Patienter ska inte behöva drabbas av gängkriminaliteten, skriver företrädare för Liberalerna på DN Debatt. Lagen behöver ge ett tydligt skydd för vårdpersonal, anser de, efter larmrapporter från landets sjukhus om hot och våld. Minimistraffet för våld mot tjänsteman borde omedelbart höjas till sex månaders fängelse, tycker partiet.

Förra tisdagen blev det stökigt vid akuten på Karolinska efter en skottlossning i Östberga, där en person sköts ihjäl och en annan skottskadades.

Nu vill Liberalerna det behövs stärkt skydd i lagen för personal på sjukhus och i andra delar av vården. Om direktivet i den tillsatta så kallade blåljusutredningen är otydligt måste det förtydligas, skriver partiledaren Jan Björklund tillsammans med sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Anna Starbrink (L), och Roger Haddad (L).

Sedan tidigare har Liberalerna krävt resurser för fler poliser och kommunala ordningsvakter, och större resurser till insatser mot organiserad brottslighet. Partiet vill också ha effektivare bekämpning av illegala vapen med extra resurser till tullen.

Häromdagen sade Moderaterna att partiet vill införa en särskild straffskärpningsgrund som ska gälla vid skadegörelse och hot vid sjukhus och hälsocentraler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer