88-åring lämnades fem timmar på golvet

Publicerad

Nanny Danielsson, 88 år, fick inte hjälp av personalen på sitt vårdhem efter att hon ramlat ur sin rullstol. Nu har hennes anhöriga anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Den 17:e juli föll Nanny Danielsson, 88 år gammal, ur sin rullstol och landade på golvet. På grund av sin sjukdom kunde hon själv inte ta sig upp och larmade personalen på vårdhemmet där hon bodde. Personalen kom dock aldrig och Nanny blev liggandes kvar på golvet i fem timmar.

– Fruktansvärt att mamma har legat i över fem timmar på ett golv, larmandes ett flertal gånger utan att någon kommer. Det är jättehemskt, säger Ann-Louise Danielsson, dotter till Nanny Danielsson.

– Ja, man ville att hon skulle vara trygg på det här äldreboendet, som man trodde. Men det vart precis tvärt om, rena kaoset, säger Maud Ringqvist, dotter till Nanny Danielsson.

Ignorerades av personalen

Nanny Danielssons trygghetslarm har testats efter händelsen. Efter vidare utredning syns det tydligt att personalen helt ignorerat Nannys larmande.

– Enhetschefen försökte först att med att det är larmet som inte har fungerat. Men efter att vi har begärt ut larmlistor så har vi sett att alla larm har gått fram, men ingen personal kom. Och det är inte första gången, säger Nonna Nyman, vän till familjen.

Enhetschefen vägrar kommentera

SVT har sökt enhetschefen för boendet Fruängsgården, men hon påstår att de inte kan kommentera händelsen på grund av pågående utredning och lex Sarah-anmälan.

Nanny Danielsson vårdades på Huddinge sjukhus men gick bort natten till måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer