Foto: NRK

Lägerledare döms för kanotolycka

Uppdaterad
Publicerad

Den lägerledare som var ansvarig för konfirmationslägret vid Ånnsjön utanför Åre, då två pojkar från Sollentuna skadades allvarligt efter att ha fallit i det iskalla vattnet döms till dagsböter för vållande till kroppsskada.

Enligt tingsrätten var säkerhetsåtgärderna som vidtagits inte tillräckliga. Konfirmanderna hade ringa erfarenhet och även om lägerledaren vidtagit vissa säkerhetsåtgärder som att planera paddlingssträckan och ha kontrollerat väderförhållandena på en vädertjänst så räcker inte det, enligt tingsrätten.

Utifrån rådande väder- och temperaturförhållande innebar genomförandet av kanotaktiviteten ett otillåtet risktagande, resonerar tingsrätten. Antingen skulle en följebåt ha funnits tillgänglig för att komma till undsättning vid eventuell olycka eller så skulle konfirmanderna ha försetts med våt- eller torrdräkter, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Lägerledaren menar att han inte varit oaktsam och bestred att han skulle vara straffrättsligt ansvarig. Istället menade han att hans chefer bar ansvaret. Men tingsrätten dömer llägerledaren att betala 70 dagsböter à 180 kronor samt betala skadestånd på 10.000 kronor till den målsägande som begärt det.

Två pojkar drabbades av hjärtstopp

Det var förra sommaren som ungdomar från Sollentuna var på konfirmationsläger i Åre. Under en paddlingstur på Ånnsjön blåste det upp och började gå höga vågor på fjällsjön. Två av kanoterna med konfirmander välte och sex ungdomar föll i det kalla vattnet och blev kraftigt nedkylda.

Först efter drygt två timmar hade räddningstjänst och fjällräddare lyckats hitta alla som fallit i vattnet. Två pojkar i 15-årsåldern var mycket allvarligt skadade och flögs till sjukhus i Trondheim. Då hade båda två drabbats av hjärtstopp och behövde vård på intensiven. Även en tredje pojke skadades.

En av dem var 15-årige Leo som överlevde olyckan men som idag lider av bestående muskel- och nervskador.

– Olyckan har fått sådana fruktansvärda konsekvenser och kunde med små medel ha undvikits, har Leo Wågbergs mamma Linn Wågberg tidigare sagt till SVT Nyheter Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kanotdramat på Ånnsjön

Mer i ämnet