Något som skapar ett bättre läge är att fler väljer närakuten framför akutmottagningar. Foto: TT

Fler besök på närakuter underlättar läget i vården

Publicerad

I början av veckan var trycket extra högt på flera akutsjukhus, bland annat Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Mot slutet av veckan har läget dock stabiliserats och färre patienter behöver vänta på vårdplatser på akutmottagningarna.

Ansträngt men stabilt, så kan läget i vården den andra veckan i juli beskrivas. Något som skapar ett bättre läge är att fler väljer närakuten framför akutmottagningar.

Enligt Patrik Söderberg som är chefläkare för Region Stockholm finns inte fokus på något annat än att ge vård till de som behöver det.

– Tyvärr kan det bli lite längre väntan för den som är mindre sjuk men man ska känna sig trygg med att vi alltid prioriterar de som är mest akut sjuka. De här veckorna har vi som väntat lägsta vårdplatsantalet och vi har varit förberedda på att det här blir tuffa veckor, säger Patrik Söderberg, chefläkare för Region Stockholm.

Principen är att ta hand om de sjukaste först och samtidigt göra nya bedömningar av de som väntar om någon skulle försämras.

Närakuter lättar på trycket

Den senaste veckan har över 50 000 stockholmare behövt vård. De flesta har fått det på någon av länets 200 husläkarmottagningar som tar hand om både mindre akuta tillstånd och kroniskt sjuka patienter som behöver regelbundna kontroller.

Närakuterna och husläkarjourerna har haft 7 500 besök den senaste veckan.

– Trycket är högt men den ombyggnad som pågår av vården har vi nytta av nu. På våra utbyggda närakuter tas många skador och sjukdomar omhand som bara akutsjukhusen kunde hjälpa till med för ett par år sedan. Jourläkarbilarna åker allt oftare hem och bedömer patienter som sen inte ens behöver komma till ett akutsjukhus, säger Patrik Söderberg.

Patrik Söderbergs viktigaste råd till den som blir sjuk eller skadar sig är att ta hjälp av 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.