Det är fortsatt tufft läge på arbetsmarknaden i Västmanland, och antal arbetslösa, framför allt bland unga, har ökat under 2020. Pandemin är en starkt bidragande orsak. Foto: Jaeesica Gow/TT

Rekordmånga lågutbildade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer med låg eller ingen grundskoleutbildning har ökat kraftigt i Sverige de senaste två åren, enligt Arbetsförmedlingens statistik. De flesta lågutbildade bor i Stockholms län, närmare 3 000 personer. Exakt hur många av dem som är analfabeter vet ingen – eftersom statistiskt underlag saknas.

Sedan 2017 har antalet personer med låg eller ingen utbildning ökat från 9 700 personer till 15 700 personer, det är en ökning med 61 procent. I gruppen ingår också analfabeter helt utan utbildning. Eftersom ingen myndighet har någon övergripande kartläggning vet man inte exakt hur många analfabeterna är. Den enda myndighet som för statistik är Arbetsförmedlingen.

– Vi har koll på de som är inskrivna hos oss. Sedan kan det finnas personer som inte är inskrivna hos oss och de har vi inte koll på, säger Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Migrationsverket: ”Vi kan inte föra informationen vidare”

Migrationsverket för statistik om asylsökandes ålder, kön och geografisk placering vilket lämnas över till länsstyrelsen. De ställer även frågor till asylsökande om läs- och skrivkunskaper men den informationen lämnas inte vidare till andra myndigheter.

– För två år sedan gjorde vi en rättslig bedömning, där vi utredde vilken information vi behöver lämna över till länsstyrelsen enligt den förordning som styr oss. Och vissa uppgifter kan vi på grund av integritetsskäl inte lämna ut. Och om förordningen ska ändras så ligger det på politikernas bord och inte vårt, säger Jaak Meri som är tillförordnad regionchef för region Stockholm Migrationsverket.

Länsstyrelsen i Stockholm – kritiska till bristande kartläggning

Länsstyrelsen i Stockholm vill se tydligare kartläggning om analfabeter och asylsökandes utbildningsnivå. Nu efterfrågas att information om nyanländas utbildningsnivå sammanställs från dag ett när personerna söker asyl i Sverige.

Sam Yildirim jobbar som utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm och jobbar med utbildning och arbetsmarknadsfrågor.

– Vi har en arbetsmarknad som skriker efter kompetens men vi vet inte hur många sköterskor eller läkare vi har på ett asylboende. Vi vet inte heller hur många som kan läsa och skriva. Det är det första vi borde få veta, säger han.

Arbetsmarknadsminister: ”Vi ser över mottagandet av nyanlända”

Regeringen bereder just nu en omfattande utredning om flyktingmottagandet. Enligt Ylva Johansson kommer man att se över insatserna för analfabeter.

– Jag ser också det behovet. Vi har precis haft en stor mottagandeutredning som bereds nu av regeringskansliet och jag ser att den här frågan kan bli aktuell i den beredningen, säger arbetsmarknadsministern Ylva Johnasson (S).

–  Vi har fortfarande ett problem att vi inte bemöter varje person tillräckligt individuellt utifrån de förutsättningar man har. Och naturligtvis enormt stor skillnad med en person kanske är analfabet och jämfört med en person som har en högskoleutbildning med sig och de bör mötas mer olika i etableringen, säger Ylva Johansson (S).

Kraftig ökning efter flyktingvågen 2015

En anledning till ökningen av lågutbildade är flyktingvågen 2015, en annan att det skett en förbättrad uppföljning och statistik från Arbetsförmedlingen menar Emil Johansson, enhetschef på myndigheten. Samtidigt förändras arbetsmarknadskraven där grundutbildning är avgörande för arbetsgivarna.

26 procent av de med låg eller ingen utbildning går vidare till ett arbete eller studier efter att de gått klart etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen, jämfört med 44 procent som har en utbildning.

Siffror från Arbetsförmedlingen visar personer som är registrerade som arbetssökande, alltså de nyanlända som har fått uppehållstillstånd och som tar del av en etableringsutbildning och SFI. Alla som har utbildning mellan 0-9 år registreras och ingår i samma grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.