Läkaren misstänks för sexuellt ofredande av sex patienter. Foto: TT

Läkare åtalas för att ha sexofredat patienter på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

En läkare inom psykiatrin i Stockholm åtalas, misstänkt för sexuellt ofredande mot sex av sina patienter. Enligt åtalet misstänks läkaren bland annat för att ha pussat patienternas händer och fört upp deras fötter mot sitt skrev.

De misstänkta gärningarna ska ha skett under flera års tid på mottagningen, som ligger på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Läkaren började utredas av sin arbetsgivare ifjol då flera patienter larmat om att de blivit utsatta av honom. Mannen stängdes av från sin tjänst och anmäldes till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Åtalas för brott mot sex patienter

Läkaren åtalas nu, misstänkt för upprepade sexuella ofredanden mot sex av hans patienter. Bland annat ska han pussat och slickat på patienters händer, gett dem fotmassage samt fört deras fötter upp mot sitt skrev.

– Visst är det en försvårande omständighet att det är i ett sådant förhållande som det sker. Vissa har varit mer utsatta genom att de inte orkat säga emot, säger kammaråklagare Jonas Peterson.

Läkaren förnekar brott eller att han skulle ha betett sig olämpligt mot kvinnorna. På frågan om varför han tror att flera av han patienter har berättat ungefär samma saker om honom svarar han i förhör att han inte vet.

Skrev ut mycket medicin till patienterna

Flera av kvinnorna säger i förhören att läkaren skrivit ut väldigt mycket mediciner till dem. Åklagaren har utrett om det skulle kunna röra sig om brottet sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

– Jag har inte kunnat leda i bevis att det rör sig om det utan det stannar vid att den här läkaren gått över gränsen, säger kammaråklagare Jonas Peterson

Rättegången mot mannen kommer att hållas vid Södertörns tingsrätt i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.