Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Läkarförbundets Johan Styrud berätta om läkarnas arbetsmiljö och hur patienterna drabbas. Foto: TommyBergman/Arkivbilder/SVT

Läkare i Stockholm larmar: Övertid och för tidigt utskrivna patienter varje dag

Publicerad

Övertid varje dag och en vårdplatsbrist som gör att patienter tvingas lämna sjukhusen för tidigt – eller inte läggs in alls, trots ett vårdbehov. Det är vardag för läkarna i Stockholm, visar en ny rapport om arbetsmiljön som Läkarförbundet tagit fram.

– Att skicka hem en gammal patient en dag för tidigt sliter väldigt mycket på ditt samvete, säger Johan Styrud, ordförande för Läkarförbundet i Stockholm.

Fyra av fem läkare uppger att de arbetar övertid en vanlig arbetsvecka. Samtidigt är bristen på vårdplatser det värsta arbetsmiljöproblemet, enligt rapporten.

13 procent av läkarna menar att de varje vecka tvingas skicka hem patienter som borde lagts in på sjukhus, medan 19 procent svarar att de varje vecka måste skriva ut patienter för tidigt.

Läkarförbundet möter regionpolitikerna

Under fredagseftermiddagen har Läkarförbundet ett möte med politikerna i Region Stockholm, där de ska diskutera rapporten och möjliga åtgärder.

Sedan tidigare har den styrande mittenkoalitionen i regionen tillsatt två miljarder extra till akutsjukhusen i länet 2023 i ett form av räddningspaket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.