Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akil Awad läkare och medgrundare till Stockholms sjukvårdsupprop berättar mer om situationen i klippet. Foto: Andreas Huldt/SVT

Läkare: ”Man måste ta itu med tystnadskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom vården känner sig tystade av regionledningen och det leder till att missförhållanden i vården inte kommer fram, det menar en av grundarna till Sjukvårduppropet.

– Det är väldigt få som vågar larma trots att vi har stora problem, säger Akil Awad, en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop.

– Man måste ta itu med tystnadskulturen som finns på olika nivåer, både på golvet men även bland chefer inom sjukvården. Att väldigt få vågar larma, det är väldigt farligt, säger Akil Awad, ST-läkare på Södersjukhuset.

Under måndagen kunde SVT Stockholm avslöja hur en kommunikationschef i regionen ville styra en publicering i SVT där en barnmorska blev intervjuad. Vi kunde också berätta om att regionpolitikerna beslutat om riktlinjer som begränsade alla regionens medarbetare och deras yttrandefrihet i politik under valrörelsen.

Anställda behöver inte tala som ”privatpersoner”

– Det är en stor skillnad mellan att vara chef och uttala sig å myndighetens vägnar, och att vara medarbetare, säger Sussanne Lundberg, förbundsjurist på fackliga LO-TCO Rättssskydd. Hon pekar på att medarbetare har långtgående yttrandefrihet.

SVT: – Det står i riktlinjerna att medarbetare måste man göra tydligt att man pratar som privatperson och inte medarbetare, om man ska prata om något politiskt?

– Det behöver man inte göra. Du behöver inte alls tala om att du uttalar dig som privatperson, utan du har all rätt att uttala dig som anställd, säger Sussanne Lundberg.

Inget parti i arbets och personalutskottet reserverade sig mot riktlinjerna när de antogs där förra året. Varken utskottets ordförande, finansregionråd Irene Svenonius (M) eller Aida Hadzialic (S) vill ställa upp på intervju om kritiken.

Svenonius pressekreterare: ”Extremt allvarlig anklagelse”

Irene Svenonius pressekreterare Linnea Lundgren, skriver i ett sms till SVT att kritiken mot riktlinjerna är ”en extremt allvarlig anklagelse” mot politiker och menar att det är regiondirektören som bör svara.

”Det är inte upp till dig eller mig att säga vad som är ett brott mot grundlagen utan ett fall för jurister. Allas grundlagsskyddade rätt tilll yttrandefrihet understryks i riktlinjerna som syftar till att skilja mellan vården och politiska partiers valkampanj.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.