Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tystas barnmorskan Maria Nordén Norman under pågående intervju av sjukhusledningen på Södertälje sjukhus. Hör varför i videon. Foto: Alexander Färggren/SVT

Region Stockholm tystade anställda under valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Regionen i Stockholm tog fram riktlinjer som inskränker anställdas rätt att prata partipolitiskt under valrörelsen. Det visar dokument undertecknade av bland andra finansregionrådet Iréne Svenonius. Men riktlinjerna som tystat vårdpersonal är olagliga, slår yttrandefrihetsexperten Nils Funcke fast.

– Man får helt enkelt inte skriva så, säger han.

Detta sattes i praktik under en intervju SVT Stockholm gjorde med barnmorskan Maria Nordén Norman. Vid tillfället var kommunikationschefen med och påverkade svaren. Reportaget handlade om missförhållanden i vården och om huruvida vårdanställdas vittnesmål om personalbrist kan ha påverkat röstandet i regionvalet.

På inspelningen hörs hur kommunikationschefen korrigerar barnmorskans uttalande:

”Man får prata i egenskap av egen, men man får inte prata i egenskap av medarbetare, i politiken” säger kommunikationschef Malin Pettersson på Södertälje sjukhus.

Kontaktar SVT för få bort citat

Utan att fråga barnmorskan tar chefen sedan kontakt med SVT Stockholm för att påverka publiceringen.

I videon ovan kan du höra hur samtalet med kommunikationschefen lät.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke: “Man får inte göra så”

Riktlinjerna togs fram i november 2021 inför den kommande valrörelsen. De har beslutats i regionstyrelsens arbets- och personalutskott och undertecknades både av finansregionrådet Iréne Svenonius (M) och oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Foto: ur Region Stockholms riktlinjer för politisk kommunikation

Men anställda har yttrandefrihet att uttala sina åsikter om både politik och arbetsförhållanden. Chefer får inte inskränka yttrandefriheten – trots riktlinjer från högsta politiska instans.

– Om vi alltid ska riskera att kliva över olika regler när vi försöker förmedla problem vi upplever i våra arbetsförhållanden, då blir det svårt att prata. Det är att binda ris åt egen rygg för regionen, säger Maria Nordén Norman, som är barnmorska och fackligt förtroendevald på Svenska barnmorskeförbundet/SRAT.

Nils Funcke är författare och expert på yttrandefrihetsgrundlagen, och han är tydlig i sin kritik av dokumentet.

– Skriver man på det viset och det skulle landa hos Justitieombudsmannen så finns det ett antal JO-beslut som kritiserar sådana policydokument – där man suddar ut gränsen (mellan chefer och medarbetare, reds anm) och i praktiken då begränsar yttrandefriheten för medborgarna, säger Nils Funcke.

SVT har sökt Iréne Svenonius och Aida Hadzialic som avböjer intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.