Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akil Awad, läkare på Södersjukhuset och grundare av Sjukvårdsuppropet, tror att personalens protester har bidragit till valresultatet för Region Stockholm. Hör mer i videon ovan. Foto: TT/SVT/Danielle Langert

Politiker: Personalens protester påverkade regionvalet

Uppdaterad
Publicerad

Att det gamla alliansstyret nu tappar makten i regionen kan bero på vårdpersonalens protester och vittnesmål. Det tror både Centerns regionråd och personal från Stockholms sjukvårdsupprop.

Enligt en Novus undersökning som publicerades av SVT Uppdrag granskning 27 mars 2022, har svenskarna haft låg kunskap om hur sjukvården styrs. Detta ville personal aktiva i Sjukvårdsuppropet i Stockholm ändra på inför årets val.

– I vår sista kampanj ville vi upplysa om att sjukvården avgörs i regionvalet och att människor ska göra ett medvetet val, säger Akil Awad, ST-läkare på Södersjukhuset.

Akil Awad hoppas att andra människor tar vid och behåller den öppna dialogen om vården, trots att Sjukvårdsuppropet nu stänger ned sin aktivitet.

Bröt tystnadskultur

Genom Sjukvårdsuppropet och det mycket omtalade Barnmorskeupproret bröt personalen en omvittnad tystnadskultur. I allmän nyhetsmedia och i sociala medier beskrev sjukvårdspersonalen hur patienter far illa av en rådande resursbrist. Hör i klippet också Maria Nordén Norman, regionalt förtroendevald för Svenska Barnmorskeförbundet.

Även Gustav Hemming (C), regionråd i det blågröna styret, tror att de som styrande politiker hållits ansvariga i valet.

– Det är väl inte en alltför vild gissning att väldigt mycket handlar om synen på vården. Alla partier i styret har helt korrekt fått ta ansvar för det som väljarna tycker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.