I Stockholms stad har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tagit över makten. Hur ser det ut i din kommun? Foto: SVT

Här är partierna som styr i din kommun efter valet 2022

Uppdaterad
Publicerad

Många av kommunerna i länet har nu ett nytt politiskt styre på plats, men sju veckor efter valdagen saknas det fortfarande styre i några av kommunerna. Här hittar du läget i just din kommun.

Botkyrka

När rösterna var räknade stod det klart att det tidigare styret – Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet – tappat två mandat och därmed förlorat sin majoritet från mandatperioden innan.

Partierna fortsätter i ett minoritetsstyre, vilket de kallar mittensamarbetet.

Danderyd

I Danderyd gick Moderaterna fram fem och en halv procentenheter jämfört med valet 2018 och fortsätter styra kommunen de kommande fyra åren tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna. Tillsammans får partierna 29 av kommunfullmäktiges 51 mandat och kan styra i majoritet.

Ekerö

Mandatperioden 2018-2022 har Moderaterna styrt med C och KD och den här vändan blir det samma uppställning med skillnaden att även L får vara med och bestämma.

Det nya styret går under namnet Mälaröalliansen och blev klart 31 oktober.

Haninge

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna offentliggjorde så sent som den 22 november att de bildat en gemensam koalition.

”Haningealliansen bildar ett minoritetsstyre men har en majoritet av kommunfullmäktiges partier bakom sig genom stöd av oppositionspartiet Sverigedemokraterna”, skriver de i ett pressmeddelande.

Huddinge

En minoritetskoalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Huddingepartiet styr kommunen fram till 2026.

Tillsammans fick koalitionen omkring 41,5 procent av Huddingebornas röster. Koalitionen har därför en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet och tillsammans utgör de fyra partierna och Vänsterpartiet en majoritet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Representanter för nya Mittenstyret i Huddinge: Christian Stulen (HP), Sara Heelge Vikmång (S), Tomas Selin (C), och Anders Lönroth (MP). Foto: Huddinge kommun/Anna Z Ek

Järfälla

Järfälla kommer att styras av en minoritet bestående av Socialdemokraterna och Centerpartiet som kommer att samarbeta med Vänsterpartiet.

– Järfälla ska vara en kommun som präglas av grön tillväxt, trygghet, jämlikhet och gemenskap. Vi vill se en samhällsoffensiv för tryggheten och i det ska vi särskilt prioritera skolan, att bryta segregation och knäcka gängen, sa Eva Ullberg (S) efter att ha blivit vald till kommunstyrelsens ordförande.

Lidingö

Moderaterna och Lidingöpartiet har sparkat ut sina tidigare samarbetspartier. De tidigare samarbetspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna tappar därmed sina platser i styret. Istället har Sverigedemokraterna bjudits in för att bedriva sin politik i kommunen som stödparti till M och LP.

Nacka

De borgerliga partierna kom överens med Miljöpartiet om en ”begränsad samverkan” för att styra Nacka den kommande mandatperioden.

Syftet med denna begränsade samverkan är att förstärka miljö- och klimatarbetet och att skapa en grund för ett stabilt styre i kommunen, skrev partierna i ett pressmeddelande. Det läggs däremot ingen gemensam budget.

Norrtälje

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Så ser Norrtäljes nya styre ut som ska väljas på kommunfullmäktigemötet måndagen den 24 oktober. Därmed kommer SD vara med och styra i kommunen för första gången.

– Det har faktiskt varit förvånansvärt enkelt. Vi har en bra gemensam grundsyn på mycket, vilket gjorde det hela lättare, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, enligt Norrtelje tidning.

Nykvarn

Nykvarns kommun har fått en ny politisk majoritet. Den kommande mandatperioden ska styras av Socialdemokraterna tillsammans med Nykvarnspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser det inte som att vi bytt sida, för oss handlar det om frågor” säger Gunilla Lindstedt (NP), i klippet ovan. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Nynäshamn

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet – under namnet Allians för Nynäshamn – fortsätter styra Nynäshamn. Detta blir möjligt genom en budgetöverenskommelse med Sverigedemokraterna. Enligt ett pressmeddelande kommer Alliansen att styra kommunen i minoritet och söka stöd i sakfrågor från alla partier i kommunfullmäktige.

Salem

Allianspartierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – fortsätter att styra kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Salemborna tycker om att Moderaterna blir kvar vid makten i klippet. Foto: Helena Boman Brodie/SVT

Sigtuna

Den tidigare kommunledningen med M, KD, L, C och SfS (Samling för Sigtuna) har kommit överens om att fortsätta styra kommunen i minoritet. För att få igenom sin politik kommer de vara beroende av stöd från SD, eller att SD åtminstone inte röstar med oppositionen från vänster. Olov Holst (M) fortsätter som kommunstyrelsens ordförande medan Marie Axelsson (S) blir oppositionsråd.

Sollentuna

De borgerliga partierna i Sollentuna fortsätter styra kommunen trots att Socialdemokraternas andel av rösterna i kommunen ökade med drygt sju procentenheter. Sollentunapartiet klarade inte spärren till kommunfullmäktige utan får lämna.

Solna

Efter 24 år av moderatlett styre tar nu en ny koalition över makten i Solna: Socialdemokraterna, som gick fram med mer än nio procentenheter i valet, kommer att styra tillsammans med V, MP och C.

Moderaternas Pehr Granfalk meddelade strax efter valet att han avgår som Solnamoderaternas ledare.

Stockholm

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit över styret av Stockholms stad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är Stockholms stads nya borgarråd med Karin Wanngård (S) i spetsen som finansborgarråd. Hör tre av de nya borgarråden i videon ovan. Foto: SVT

Sundbyberg

Sundbyberg styrs nu genom ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, vilket innebär ett kliv åt vänster för kommunen.

Tillsammans får den nya koalitionen 34 av 61 mandat i kommunfullmäktige. Sundbyberg har senaste åren gjort sig känt för att vara ganska stökigt i politiken med politiker och partier som byter sida.

Södertälje

Det mesta tydde på att Socialdemokraterna skulle förlora makten i Södertälje när tre borgerliga partier tycktes ha fått ihop mandat till ett nytt styre – men med stor dramatik inträffade det oväntade när det nya styret stoppades efter att två KD-ledamöter bröt den lokala partilinjen.

Socialdemokraterna gav sedan besked om att de skulle sitta kvar, tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och de två kristdemokrater som bytt sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Boel Godner (S) om den dramatiska vändningen då två KD-ledamöter röstade fram henne i stället för Alexander Rosenberg (M). Foto: Kalle Thulin/SVT

Men plötsligt, i slutet av november, presenterades nu ett nytt politiskt styre i Södertälje – den här gången ett blocköverskridande. Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet kom överens om att styra kommunen de kommande fyra åren.

Tyresö

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna såg ut att ha tagit över styret i Tyresö. Tanken var ett minoritetsstyre som skulle få stöd  av Sverigedemokraterna. Men när det nya styret skulle klubbas i kommunfullmäktige valde en C-ledamot att rösta mot överenskommelsen, vilket ledde till att Socialdemokraterna fortsatt behåller posten som kommunstyrelsens ordförande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar C-ledamoten varför han går emot partikamraterna. Foto: Tyresö kommun

Täby

Täby är Moderaternas starkaste fäste i Stockholms län – i kommunen fick partiet 39,5 procent av rösterna i valet. Den senaste mandatperioden har Moderaterna styrt tillsammans med KD, L och C och det blir samma koalition som styr även de kommande fyra åren.

Upplands-Bro

Det blev inget maktskifte i Upplands-Bros kommun, utan alliansen bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet fortsätter att styra, liksom de gjorde förra mandatperioden.

Upplands Väsby

SD och S gick fram, men mest ökade lokalpartiet Väsbys bästa. Kommande mandatperiod blir det ett styre bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Väsbys bästa – ett styre som stöds av Vänsterpartiet efter överenskommelse med Socialdemokraterna.

Vallentuna

Alliansstyret fortsätter. Klart är dock att Moderaterna kommer få ett nytt toppnamn då kommunstyrelsens tidigare ordförande Parisa Liljestrand (M) blivit kulturminister i den nya regeringen.

Vaxholm

Vaxholm var den kommun i länet som tog längst tid på sig att forma ett nytt styre efter valet 2018 och det kan bli likadant i år. Har styrts av minoriteten S, C och L. Hade kommunfullmäktigemöte den 14 november då nya styret skulle vara på plats, men så blev det inte. Nästa kommunfullmäktige hålls 12 december.

Värmdö

Värmdösamarbetet kallar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i Värmdö kommun sitt nya minoritetsstyre. De tog över efter förra styret som bestod av de borgerliga partierna tillsammans med MP.

S, MP, C och L har ingått en överenskommelse om så kallad valteknisk samverkan med ytterligare två partier, Vänsterpartiet och det nya Skärgårdspartiet.

Österåker

Fortsatt borgerligt styre i kommunen, det vill säga Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fortsätter styra under namnet Majoriteten i Österåker. Tillsammans har de fyra partierna 27 av 51 mandat i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet