Värmdö kommuns nya styre blir koalition mellan S, L, C och MP. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt styre klart i Värmdö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Värmdö kommun tar ett steg åt vänster med sitt nya styre. Det blir en koalition med S, L, C och MP som tar över efter att ha kommit överens med Vänsterpartiet och Skärgårdspartiet om en så kallad valsamverkan.

Värmdösamarbetet kallar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i Värmdö kommun sitt nya minoritetsstyre. De tar över efter förra styret som bestod av de borgerliga partierna tillsamman med MP.

Tillsammans får det nya samarbetet 25 mandat vilket innebär att de är i minoritet, men man har ingått en överenskommelse om så kallad valteknisk samverkan med ytterligare två partier, Vänsterpartiet och det nya Skärgårdspartiet, skriver Nacka Värmdöposten.

Valet 2022 Stockholm

Den valtekniska samverkan innebär inte att de två partierna får plats i styret utan att de får insyn i nämndernas arbete.

”Konstruktiv opposition”

– Vi hade förstås gärna ingått i ett styre men nu blir det så att vi går i konstruktiv opposition. I kommunfullmäktige har vi tre mandat och där kan vi till exempel lägga fram vårt eget budgetförslag, motionera och ställa de styrande till svars, säger Liv Kvelland Simonsen, Vänsterpartiets gruppledare i Värmdö i ett pressmeddelande.

– Det nya avtalet ger oss insyn i nämnderna där mycket av det politiska arbetet sker, vilket är en förutsättning för att bedriva en stark opposition.

Nuvarande ordförande för kommunstyrelsen, Deshira Flankör (M), är inte nöjd med tisdagens besked.

– Jag är orolig att det nya vänsterstyret kommer att föra Värmdö i en ny riktning med miljardprojekt och sämre ekonomistyrning som vi kommer behöva städa upp i framtiden, säger Deshira Flankör (M), nuvarande kommunstyrelsens ordförande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet