Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Moderaterna om tappet och Socialdemokraterna om valresultatet. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Moderaterna backar mest i Värmdö – i hela länet

Publicerad

Moderaterna i Värmdö backar med fyra procentenheter sedan förra valet. Det är det största tappet för partiet i hela Stockholms län, enligt det preliminära valresultatet under tisdagseftermiddagen. Men det återstår att se om det blir något maktskifte i den borgerliga kommunen.

– Våra framgångar beror mycket på att värmdöborna gått emot de folkomröstningar om nedläggningar av skolan som moderaterna initierat, säger Carl Kangas (S) som är kommunalråd i opposition.

Värmdö kommun har varit moderatledd sedan 2006 men i årets val har partiet tappat fyra procentenheter medan oppositionspartiet Socialdemkraterna gått upp 6,6 procentenheter och blir klart största parti i kommunen. Förra valet 2018 var partierna i princip lika stora.

– Det finns flera saker som påverkat vårt valresultatet men jag tycker det är alldeles för tidigt att uttala sig. Vi måste analysera det såklart, säger kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M).

Valet 2022 Stockholm
Så här ser den preliminära mandatfördelningen ut i Värmdö kommun på tisdagen. Foto: SVT

Vilka som kommer att styra Värmdö kommun är i nuläget oklart men både moderaterna och socialdemokraterna sonderar terrängen med övriga partier för att försöka få till en majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet