Så blir stressen för läkarna ett problem även för patienterna, hör läkaren Anna Andersson om övertidens pris. Foto: Lisa Liljefors/Erik G Svensson TT

Läkaren Anna gick in i väggen två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Anna Andersson har i perioder arbetat så mycket övertid och jourtider att hon själv fått utmattningsdiagnos som lett till sjukskrivning. Hon tycker att läkarnas omfattande övertidsarbete är ett symptom på en sjuk arbetsmiljö.

Anna Andersson är medicinskt ansvarig på njurmedicin-avdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hon säger att jobbet innebär en del övertid på grund av det stora vårdbehovet, anställningsstoppet och bristen på specialister.

– Vi på avdelningen rycker in när det behövs. Även om vi kan flexa ut den arbetade tiden är det en stress att arbetet ofta innebär att vi behöver jobba över, säger hon.

En etisk stress

Hon beskriver att det rent juridiskt går att tacka nej till övertid, men etiskt är det inte så lätt.

– Om de inte får de läkemedel och dialys de behöver kommer deras hälsa försämras och i värsta fall kan man ju skapa en situation där patientens liv är hotat, säger Anna Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.