Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Ylva Trolle Lagerros svara på tre frågor om Body mass index. Foto: Ellen Pan/SVT

BMI som ett mått på hälsa – experten: ”Säger ingenting om individen”

Uppdaterad
Publicerad

Har du någon gång mätt ditt BMI för att ta reda på om du är tillräckligt hälsosamt? Enligt läkaren och forskaren Ylva Trolle Lagerros är det inte ett bra sätt att bedöma en individs hälsa.

– Det säger ingenting om hur man mår fysiskt eller psykiskt, säger hon.

Även 1177 Vårdguiden uppger att BMI endast berör vikt, inte hälsa. ”För att bedöma hälsan i sin helhet behövs andra mätningar, till exempel blodtryck och vissa blodprover”, står det på deras hemsida.

Ylva Trolle Lagerros är specialistläkare inom internmedicin på Karolinska sjukhuset med ett särskilt fokus på patienter med övervikt, fetma och diabetes. Hon är kritisk mot att till exempel försäkringsbolag använder just BMI som grund för att neka sökande.

– När man gör stora studier så ser man att det finns ett samband mellan högt BMI och till exempel hjärt-kärlsjuklighet och cancer. Men det är på gruppnivå så det säger ingenting om en enskild person, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.