Juan Figueroa på Maria Ungdom berättar om svårigheterna med ungdomar som har tramadolmissbruk. Foto: TT/SVT

Läkaren: ”Vi tar emot 15-åringar som missbrukar tramadol”

Uppdaterad
Publicerad

Några som märker av att polisens beslag av tramadoltabletter ökar är läkarna som jobbar med ungdomar.

– Många ungdomar känner inte till hur farlig den här medicinen är, säger Juan Figueroa, läkare på Maria Ungdom i Stockholm.

På Maria Ungdom, som är en del av beroendecentrum i Stockholm, är läkarna numera vana vid att ta emot ungdomar som fastnat i ett tramadolmissbruk.

– Det som vi märker är att ungdomar som tar tramadol har ökat de senaste fyra åren, säger Juan Figueroa, läkare på Maria Ungdom.

”Kompisar som tipsar varandra”

Det som oroar läkarna är både hur beroendeframkallande tramadol är och vad missbruket kan leda till. Tramadol, som är ett narkotikaklassat läkemedel, är nämligen en opioid som är nära besläktad med morfin och heroin.

– Ungdomar som tar tramadol har ett svårare missbruk, säger Juan Figueroa.

Känner de till riskerna med tramadol?

– Många ungdomar känner inte till hur farlig den här medicinen är. De går på vad kompisarna säger. De säger att man kommer få en bra trip och må bra av det. Det är alltid ungdomarna som tipsar varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.