– Det är chockartat att någon medvetet ska ha hällt något i dricksvattnet, säger Kaisa Karlsson, verksamhetschef 4H i Stockholms län. Hör henne berätta mer om händelsen. Foto: Ann Sehlin/SVT

Lamm döda på 4H-gård i Tensta – misstänkt förgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra lamm och en tacka har dött efter att någon misstänks ha förgiftat djurens dricksvatten på 4H-klubben i Tensta.

– Det är otroligt sorgligt och chockartat, säger Kaisa Karlsson, verksamhetschef 4H i Stockholms län.

Det var vid lunchtid förra söndagen som volontärpersonalen lade märke till att lammen inte mådde bra. Trots att veterinär tillkallades så gick lammens liv inte att rädda. Några dagar senare upptäckte personalen att någon ännu en gång hade hällt vätska i dricksvattnet hos fåren.

Händelsen är polisanmäld och alla större djur flyttas till andra gårdar i länet. Totalt finns elva 4H-gårdar runtomkring i länet.

– Vi har nu tillsyn på alla fyra gårdar i Stockholm dygnet runt. Det här är ovanligt, inte bara för den här gården utan för hela regionen. Vi har tidigare sett att man släpper ut djuren men inte att de förgiftas på det här sättet, säger Anders Djurestad, polischef i Järva.

”Jag blir förbannad” 

4H-gården i Tensta är ett uppskattad besöksmål för barn och vuxna, där den ligger intill en lekpark mitt ibland miljonprojektshusen.

Vad är 4H?

4H är en internationell ungdomsorganisation med bred verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater.

De fyra H:na står för:

Huvud – för kunskap

Hjärta – för medkänsla

Hand – för färdighet

Hälsa – för ett sunt levnadssätt

4H startade i USA år 1902 med syfte att utbilda ungdomar i hushållning, djurskötsel och odling.

Källa: 4H

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.