Kanske blir biblioteket i Rinkeby ett av dem som får meröppet i framtiden. Men under sommaren håller dem öppet med personal flera dagar i veckan. Foto: TT

Snart kan du låna böcker efter stängning

Uppdaterad
Publicerad

Är biblioteket stängt när du vill låna din favoritbok? Då kan du åka hit – det enda som behövs är ett bibliotekskort.

I höst får ytterligare två bibliotek i Stockholm ”meröppet” vilket innebär att du kan låna böcker även utanför öppettiderna. På biblioteken i Hammarby Sjöstad och Spånga kommer besökare kunna låna böcker efter att personalen gått hem.

– Vi börjar med de här två som i varsin ände av staden men förhoppningen är att fler bibliotek ska kunna få samma tjänst, säger Martin Hafström, områdeschef för Stockholms stadsbibliotek.

Lova att inte släppa in

För att få tillträde under ”meröppet-tiderna” måste du koppla ditt bibliotekskort till passersystemet så att du kommer in. Dessutom behöver du vara över 18 år och skriva på ett avtal där du lovar att inte skada inredningen eller släppa in obehöriga.

Om det skulle bli oroligt på biblioteket kommer det finnas ett journummer för att tillkalla hjälp.

Inte först

Systemet med flexibla öppettider finns redan på de två biblioteken i Telefonplan och Sköndal där man nu har öppet varje dag mellan klockan 8 och 21.

– Under sommaren håller många av biblioteken stängt så det här är ett sätt att göra de mer tillgängliga för fler, säger Martin Hafström, områdeschef för Stockholms stadsbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.