Foto: TT arkivbild

Landstinget delar ut pris för att minska rasism

Publicerad

Känner du någon som gör något alldels extra för att motverka främlingsfientlighet? Nu är det dags att nominera en person eller organisation till Stockholms län landstingets pris för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism.

Sedan 1997 har Stockholms läns landsting prisat de som arbetar för att minska rasism och främlingsfientlighet. Priset på 50 000 kronor delas ut till olika personer och organistationer.

– Det är ett pris för insatser för de som främjar samexisten mellan olika kulturer och bidrar till större förståelse mellan svenskar och invandrare, säger Natasha Ringblom (M) som ordförande i juryn mor främlingsfientlighet och rasism.

I ”Priset mot främlingsfientlighet och rasism” är det politiker från samtliga partier i landstingsfullmäktige som ska uppmärksamma de eller dem som på något sätt främjar mötet mellan olika grupper i länet.

– Det är mycket fokus på just förståelse mellan olika kulturer, säger Natasha Ringblom (M).

Den första maj

Fram till den första maj går det att nominera någon eller några till priset mot främlingsfientlighet. Under åren som gått har drygt 40 personer eller organisationer tagit emot priset.

– Varje år får vi många nomineringar och varje år är det lika svårt att välja ut den bästa, bara det visar hur viktig den här frågan har blivit, och vi ser det som något otroligt positivt, säger Natasha Ringblom (M).

Tidigare pristagare är bland annat annat Kompis Sverige, Generation Ung och Stolt, Alvik Basket och läraren Charlotta Granath på Viksjöskolan.

– Under våra diskussioner försöker vi välja pristagare som har hittat det mest framgångsrika sättet för detta arbete. Det är fantastiskt att det finns ett sätt att uppmärksamma bra initiativ och genom detta pris sprida deras exempel vidare. Dessutom hoppas vi i juryn att detta pris även kan inspirera andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.