Nacka kommun vill bygga bostäder i Bergs Gård och har sagt upp avtalet med oljebolaget som hyr marken för sin bränsledepå. Foto: Nacka kommun

Landstinget går samman – vill få bort oljehamnen i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett blocköverskridande samarbete har man i landstinget beslutat att man tar ställning emot oljehamnen och för bostäder vid Bergs gård. Genom detta hoppas man kunna få till stånd tusentals bostäder.

I slutet av maj beslutade mark- och miljödomstolen att inte låta Nacka kommun få bygga bostäder där Circle K idag har oljehamn. I samband med att man i landstinget skulle lägga fram den nya regionsplanen till 2050 gjorde man i sista stund ett tillägg.

Man tar strid för bostäder i Nacka och vill nu backa upp Nacka kommun i tvisten om vad som ska hända med marken där oljecisternerna nu står.

– Utvecklingen av den centrala regionkärnan, där Nacka kommun ingår, har ett starkt tryck på att tillhandahålla bostäder och stadsmiljöer för den starkt växande befolkningen. Därför har tillagt att intentionen från vår sida är att bland andra Bergs oljehamn och Loudden ska omvandlas till tät, sammanhållen och blandad bebyggelse, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Läs även: Oljehamnen i Nacka blir kvar – planerade bostäder läggs på is

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.