Landstinget HBT-utbildas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns landsting är ett av de första landstingen i Sverige som antagit en policy som rör HBT-frågor. Och Danderyds sjukhus är det första akutsjukhuset som nu genomför utbildningen bland alla anställda.

Överläkare Lars Granström på Danderyds sjukhus har just avslutat den webbaserade hbt-utbildningen som går ut på att lära samtlig personal att bemöta homosexuella, bisexuella och transpersoner med öppenhet och respekt.

ABC: Är det lätt att använda fel ord när man talar till människor?

– Ja, det är det. Spontant tänker man inte i sådana här banor. Man frågar om det finne en make eller maka hemma. Iställt kan man fråga om det finns någon hemma eller någon annan som kan ge dem hjälp. Det är ett neutralt sätt att fråga.

Och för Danderyds HR-direkör Lena Henning är den en självklarhet alla patiener behandlas likadant.

– Alla som kommer hit ska få ett varmt välkommande. Det är viktigt att alla patienter känner sig inkluderade på lika villkor.

– Vi har tagit fram en webbaserad utbildning och det innebär att landstingsanställda kan själva jobba med utbildning när man inte har en patient framför sig. Det här är något för alla att reflektera över. Vilka attityder har man? Vilka ord använder jag, säger Birgitta Rydberg (FP).

Överläkare Lars Granström tycker utbildningen är bra men tycker att en del av påståendena kunde varit lite tuffare.

– Ja lite, för att skapa eftertänksamhet och diskussioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer