Foto: SVT

Landstinget utökar stöd för barn med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1:a januari 2017 kan barn upp till 18 år med diagnoser inom autismspektrum få individuellt stöd.

Tidigare har barn i Stockholm mellan 10-18 år inte haft rätt till individuellt stöd, så kallat habiliteringstöd. Ett stöd som ska hjälpa barn att leva ett så bra liv som möjligt.

– På grund av att det är så många som fått en diagnos inom autismspektrum, så har vården inte hängt med. Det är därför vi nu förstärker insatserna för barn och unga som har de här funktionsnedsättningarna, säger Ella Bohlin (KD), Barn- och äldrelandstingsråd.

Innan årsskiftet var det bara barn upp till 11 år som hade rätt att sökar stödet.

Det är många år som har gått då många barn inte har haft rätt till det här individuella stödet. Vad är ditt ansvar som politiker?

– Landstinget har ställts inför nya utmaningar när det gäller den här typen av funktionsnedsättning, och därför så förstärker vi vården och insatserna så att de blir individuella även för de som är tio år, säger Ella Bohlin (KD).

Riksförbundet Attention välkomnar besked, men ser farhågor. En av dem är bristen på psykologer i Stockholm.

– Om de nu vill utöka insatsrena så undrar man om det finns resurser till det eller om det bara blir en tillfällig satsning, att de verkligen kan erbjuda de här insatserna. Att de inte har räknat på kostnader, det kännas lite oroande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.