– Närakuterna kan ta hand om och behandla mer resurskrävande skador som inte är livshotande, säger Elda Sparrelid, chefläkare. Foto: TT

Landstinget varnar för en tuff helg på akutsjukhusen

Publicerad

Chefläkaren på Stockholms läns landsting uppmanar nu allmänheten att använda sig av närakuterna i helgen. Orsaken är att det saknas personal på akutsjukhusen samtidigt som allt fler stockholmare kommer hem efter semestern. Det här skriver landstinget i ett pressmeddelande på fredagskvällen.

– Den kommande helgen kan akutsjukhusen få en mycket ansträngd situation igen. Även när många medarbetare kommer i tjänst på måndag och vårdplatser öppnar igen kan det fortsatt vara ansträngt för delar av vården, säger Elda Sparrelid.

SVT Nyheter Stockholm har i veckan rapporterat om kaos på akuten på Danderyds sjukhus, både för personal och patienter. Skyddsombuden har nu anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Landstinget skriver i sitt pressmeddelande att det varit särskilt problematisk just för Danderyds sjukhus som bland annat fått hjälp genom att ambulanser styrts om till intensivakuten på Karolinska Universitetssjukhuset. Och nu har man bestämt att omstyrningen av ambulanserna kommer fortsätta till på måndag.

Närakuterna ett alternativ

Chefläkaren uppmanar nu stockholmarna att söka sig till närakuterna.

– När det är många sökande vid akutsjukhusens akutmottagningar är närakuten ett bra alternativ för många patienter. Närakuterna kan ta hand om och behandla mer resurskrävande skador som inte är livshotande. De kan hjälpa patienter som inte är i behov av akutsjukhusets resurser, men behöver annan vård än den husläkarmottagningarna kan erbjuda, som till exempel röntgen, säger Elda Sparrelid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer