Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm. Arkivbild. Foto: TT/Tomas Oneborg

Lång försäljningstid och stort utbud av bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Det tar allt längre tid att sälja bostadsrätter i Stockholm – det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Och mäklare tror att den trenden med fler objekt och längre försäljningstider kommer att hålla i sig.

Inte sedan 2009 har det tagit över 34 dagar i snitt att sälja en lägenhet i Stor-Stockholm. Bara sedan andra kvartalet har försäljningstiden ökat med i snitt sex dagar, något som delvis beror på ett ökat utbud på marknaden.

– Jämfört med i våras när det var en väldigt het marknad tar det sex dagar mer att sälja sin lägenhet. Man har mer tid på sig att tänka som köpare och det är ju positivt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Stockholm.

Flest objekt på fem år

Enligt Boolis statistik låg nästan 5300 bostadsrätter ute till försäljning i Stockholm mellan den 18 september och 18 oktober i år. Flest på fem år.

– Det har varit mycket nyproduktion och det har ju gjort att utbudet ökat, det finns mer att välja på och det är bra för köparna. Kommer det här att innebära att vi får ett stort prisfall – det tror jag inte så länge vi har så här låga räntor, säger Marcus Svanberg.

Amorteringskrav oroar

Priserna på bostadsrätter är oförändrade i både Stor-Stockholm och de centrala delarna, men årstakten har sjunkit till +2% för länet och +4% för innerstaden. Och de stundande amorteringskraven i början på nästa år kan bli avgörande för försäljningstakten.

– Osäkerhet är aldrig bra, vi behöver tydliga spelregler från politiker. Vad gäller skärpta amorteringskrav kommer man att börja plocka bort ränteavdragen, det är väldigt viktigt att veta, säger han.

– Kunderna vill veta om priserna fortsätter ner eller inte och det är ju väldigt svårt att svara på. Men jag tror vi kommer att se långa försäljningstider och ökat utbud även framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet