Den ekonomiska krisen i Europa gör att den lågkonjunktur som vi nu går in i kan bli långvarig, menar Svenskt Näringsliv.
– Risken är att det blir en seg arbetsmarknad under åtskilliga år framöver, säger chefsekonomen Stefan Fölster.
Om det ska vara någon tröst så är Stockholm ändå mindre drabbat än de delar av landet som är mer beroende av exportindustrin.
Stockholmsföretagen kommer att minska både på investeringar och antalet anställda, visar undersökningen.
Men det försvinner inte så många jobb som man kunde vänta sig – men det beror på att man i Stockholmsområdet ersätter kvalificerade jobb med okvalificerade restaurang- och RUT-jobb. För privatanställda tjänstemän har däremot antalet varsel fördubblats.
– Vi kan hamna i ett läge där vi förlorar rätt mycket jobb, men får ett tillskott av jobb i tjänstebranscherna. Under en sån här konjunktursvacka så tappar vi en del jobb med högre löner och ersätter dem med jobb med lägre löner.
Byggbranschen har redan drabbats hårt av lågkonjunkturen. Och det är riktigt allvarligt, menar Svenskt Näringsliv.
– Konjunkturläget är allvarligt på kort sikt, men bostadskrisen är mycket allvarligare på längre sikt, menar Stefan Fölster.
I bostadsbristens Storstockholm håller byggandet inte ens jämna steg med befolkningsökningen. Jämfört med ifjol vid samma tid har bostadsbyggandet i Stockholms län har fallit med 38 procent.