Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har stått i kö för att checka in bagage i över två timmar”, berättade Olle Lindel som var en av de 100 SAS-passagerare inte hann med sina flyg – Se lördagens köer på Arlanda i klippet. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Långa köer på Arlanda – resenärer missade flyg

Uppdaterad
Publicerad

Flera resenärer missade på lördagsmorgonen sina flyg på grund av långa köer till incheckningen och vissa avgångar försenades. Nu uppmanar SAS resenärerna att komma till flygplatsen tre timmar före avgång.

– Det blir tyvärr för ont om tid för en del passagerare, säger Rikard Steinholtz vid SAS presstjänst.

Köerna ringlade långa till incheckning och säkerhetskontroll på Arlanda på lördagsmorgonen. En orsak är att fler än vanligt checkar in på plats på grund av nya dokumentkrav, till exempel vaccinpass. Samtidigt är det också högtryck på resor den här helgen.

– I dag och i morgon är två riktigt stora resdagar. Vi ser att den här helgen börjar restrycket byggas upp inför julhelgen och den 22 och 23 december blir trycket ännu högre, säger Rikard Steinholtz vid SAS presstjänst.

Stod i kö när flyget gick

SAS-resenären Olle Lindell var på väg till Alperna när han missade sitt flyg från Arlanda på lördagsmorgonen. Han stod i kö för att checka in bagage i över två timmar och att flyget under tiden hann lyfta.

– Nu försöker vi boka ny resa. Det är väldigt tråkigt, man vill komma iväg när man har bokat, säger Olle Lindell.

Tre timmar innan avgång

SAS uppmanar just nu sina resenärer att komma tidigare än vanligt till flygplatsen.

– Vi har fått rapporter om enstaka passagerare som nu på morgonen har missat flyg och blivit ombokade, säger Rikard Steinholtz.

– Med anledning av pandemin och ökad jultrafik uppmanar vi passagerare att vara ute i god tid, upp till tre timmar innan avgång. Det blir tyvärr ibland långa köer till incheckning och sedan till säkerhetskontrollen. Det blir tyvärr för ont om tid för en del passagerare.

Har ni satt in extra bemanning? 

– Vi utgår alltid från passagerarmängden och jobbar för att bemanna så mycket som det bara går.

Swedavia: Håll dig informerad

Enligt flygplatsbolaget Swedavia har lördagens köer berott på en peak med resenärer som skulle med morgonflygen. På lördagseftermiddagen var situationen lugnare med färre resenärer. Det finns inga extraordinära rekommendationer inför söndagens resdag.

– Vårt viktigaste medskick är att hålla sig informerad och ha nära kontakt med sitt resbolag, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kom två och en halv timma innan vårt flyg skulle lyfta”, säger Niklas Landsberg. Foto: Kovan Alshawish/SVT

“Under julresesäsongen kan den ökade passagerartrafiken leda till längre väntetider vid incheckningsdiskarna och säkerhetskontrollerna”, säger en talesperson för Lufthansa, som precis som SAS uppmanar passagerare att vara ute i god tid. 

För resenärer gäller det att ha med sig giltig dokumentation, till exempel covidbevis, och flygplatsbolaget Swedavia uppmanar alla att komma till flygplatsen “så resklar som möjligt”.

Swedavia rekommenderar att resenärerna håller kontakt med sitt flygbolag eller resebolag för att se vad som gäller för resan.

Swedavia uppmanar också resenären att kolla med flygbolaget hur man blir så resklar som möjligt och hur lång tid innan som man ska vara på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.