Högt tryck på tillfälliga pass på Arlanda: ”Köar i sovsäck”

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna nytt pass i Stockholms län har gjort att många istället måste ordna ett provisoriskt pass. Petter Alke var på söndagen på Arlanda med sin dotter för andra dagen i rad och berättar att hundratals köade vid polisen på Arlanda.

– En familj som skulle iväg med morgonflyget hade köat sedan klockan 03 på morgonen. De hade på sig sovsäckar och var riktigt frusna.

Många som köade för provisoriskt pass på Arlanda under helgen fick vända hemåt igen.

– Det är högt tryck, vi klarar inte av att ta hand om alla som köar, säger Towe Hägg, presstalesperson polisregion Stockholm.

Kan kalla in extrapersonal

För att försöka tillgängliggöra fler passtider i Stockholms län har polisen inlett en särskild händelse. Det innebär bland annat att polisen kan hämta kompetens från hela regionen, och de som inte arbetar med att göra pass nu men som är utbildade kan kallas in.

– Vi gör det för att få ett samlat grepp för att möta den här situationen.

Det här gör polisen för att korta kötiderna

  • Tittar på tekniska lösningar för att försöka stävja att personer bokar upp tider och överlåter till andra.
  • Har gjort passtiderna personliga.
  • Omfördelar resurser för att bemanna upp passexpeditioner.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.