Vårdpersonal vid drive-in-test för covid-19 i Solna. Foto: SVT

Långa väntetider för covid-test

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler provtar sig för att se om man har covid-19 och det har gjort att väntetiderna ökat. För vissa kan det ta flera dagar att få ett hemtest, uppger Region Stockholm. Chefläkaren Elda Sparrelid vädjar därför till alla att bara testa sig om man har symtom.

Smittspridningen av covid-19 i Stockholms län har ökat kraftigt senaste veckan, det gör också att allt fler testar sig för pågående infektion. Men vården hinner inte med alla tester. Väntetiderna kan bli långa.

Chefläkare Elda Sparrelid säger därför att det nu finns två mycket viktiga råd:

Corona i Stockholm

– Provta dig bara om du har symtom. Har du symtom men får vänta på möjlighet att ta prov, så måste du stanna hemma för att inte riskera att smitta andra, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Elda Sparrelid chefläkare Region Stockholm ber alla med symtom att stanna hemma. Foto: Region Stockholm

Det blir allt fler fall av covid-fall i länet, förra veckan dubblerades fallen mot veckan innan, och allt fler läggs också in på sjukhus.

Vissa grupper prioriteras

– Precis som vårdbehovet ökar nu så ökar också trycket på provtagningskapaciteten och alla arbetar intensivt för att möta behoven. Provtagningen prioriterar i första hand patienter, boende på SÄBO och personal, säger Elda Sparrelid.

Under vecka 43 analyserades 37 540 tester för pågående covid-19. Av dessa var 8,4 procent provsvar positiva, en markant ökning jämfört med veckan före.

– Vi förstår att det är frustrerande att vänta på möjligheten att provta sig men så länge alla som har symtom håller sig strikt till riktlinjerna och stannar hemma så riskerar man inte att smitta andra. Den som får svårare symtom ska precis som vanligt kontakta 1177 för rådgivning om hur och  var de ska söka vård, säger Elda Sparrelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet