Långt till toan för SL:s personal

Uppdaterad
Publicerad

De SL-anställda som jobbar i t-banan ska inte bara kunna utföra sina jobb bra. De måste också vara duktiga på att hålla sig. För toaletter finns det numera inte alltid på stationerna.

Att ha en väl fungerande och någorlunda ren toalett är för de allra flesta ett grundkrav på arbetsplatsen. Men för SL:s personal som jobbar i tunnelbanan är läget annorlunda.

Av hundra stationer har de SL-anställda bara tillgång till toalett på 20 stycken.

-Vi tycker att det är vansinne att man hyr ut lokaler och att den egna personalen inte kan gå på toaletten, säger Rolf Pettersson, skyddsombud på Seko.

Blivit förråd

De som drabbas av toalettbristen är bland annat biljettkontrollanter, tekniker och spårarbetare. Sedan gammalt finns det personaltoaletter på samtliga stationer i tunnelbanan, men de flesta har stängts eller blivit förråd.

De nya toaletterna finns i anslutning till spärrvakternas kurer och eftersom SL numera hyr ut lokalerna till Veolia (som tidigare hette Connex) har SL:s personal inte längre tillgång till toaletterna. Men nu ska i alla fall drygt hälften av stationerna få toalett.

-Det kommer nya toaletter varje dag och det ska bli 65 stycken, säger Johan von Schantz, teknisk direktör på SL.

Rimligt att åka

Han menar att det är rimligt att personalen inte alltid har en toalett i närheten av sin arbetsplats.

-Det är rimligt att personalen får åka några stationer, det är ett rörligt jobb och personalen rör sig utmed spårsystemet, säger Johan von Schantz.

Toalettstriden har pågått sen i höstas och beskedet att åtminstone 60 stationer ska ha en toalett innebär en förbättring enligt facket. Men personalen är inte nöjd och mest irriterade är de som jobbar på natten.

-Då har vi väldigt svårt att förflytta oss mellan stationerna och det är inte alltid som vi har bilar, säger Rolf Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.