Länspolismästaren om Södertälje: ”Kommer ta lång tid att bli av med gängvåldet”

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade brottsligheten har slagit rot i Södertälje på ett sätt som saknar motstycke i Sverige. Enligt länspolismästare Carin Götblad kommer det att ta många år innan man får bukt med gängvåldet.

Det som gör situtationen så speciell i Södertälje är att de kriminella gängen har tagit sig långt in i samhället. Hittills har polisen inte lyckats komma åt toppfigurerna, de som själva inte syns i polisregistren, men som styr våldet och tjänar grova pengar.

-Det är väldigt svårt att komma åt personerna på de högre nivåerna. Vi kan se i Södertälje att människor är rädda, man är rädd för repressalier om man berättar för polisen, säger länspolismästare Carin Götblad.

Efter dubbelmorden i Södertälje förra sommaren har många gängmedlemmar suttit häktade i det som är en av Stockholmspolisens största mordutredningar genom tiderna. Trycket på gatorna har minskat, och det har gjort att flera som utsatts för gängens framfart vågat bryta tystnaden.

-Nu när vi arbetar mycket med det här så vågar människor prata mer och mer. Det går långsamt och det kommer ta tid, men fler och fler vågar långsamt berätta, säger Carin Götblad.

Kommer ta lång tid bli av med den organiserade brottsligheten

Polisen satsat stora extraresurser i Södertälje de senaste åren och man räknar med att behöva fortsätta det arbetet under lång tid framåt.

-Om vi tittar runtom i världen så är det så att där den organiserade brottsligheten har slagit rot så har man inte lyckats göra sig av med den. Man kan minska den, men det tar lång tid.

Är det möjligt att bli av med den i Södertälje?

-Ja, det tror jag, men det kommer att ta tid, många år. Och det kräver att många medverkar. Det är därför vi berättar vad vi ser för tendenser som oroar oss och varför vi arbetar så hårt med det, säger Carin Götblad.

Stefan Olsson

stefan.olsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.