Länsstyrelsens mål är att i år utföra djurskyddskontroller på minst 10 procent av länets verksamheter med livsmedelsproducerande lantbruksdjur. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Länsstyrelsen ska fördubbla djurskyddskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

I år har länsstyrelsen som mål att göra 180 kontroller på verksamheter med lantbruksdjur, en fördubbling jämfört med förra året. Den vanligaste bristen vid djurskyddskontroller är att djuren är smutsiga eller att det saknas dokumentation om dem.

Mellan januari och juni har 113 kontroller gjorts på gårdar med får, nötkreatur, grisar och getter. Än så länge har bristerna varit få, skriver Länsstyrelsen Stockholm i ett pressmeddelande.

– Djurhållarna har generellt en hög kompetens och yrkesskicklighet. Trots ett tufft 2018 med torka, foder- och ströbrist är de flesta djur i fint hull och strömaterialet är tillräckligt för att djuren ska ha en torr och ren liggplats, säger djurskyddssamordnare Maria Ottosson.

Vanligaste bristerna

Den vanligaste bristen vid årets planerade djurskyddskontroller av nötkreatur är att djuren är smutsiga. I 29 procent av kontrollerna där hygienen inspekterats har brister hittats, uppger länsstyrelsen. Det kan också saknas kalvgömma för kalvar, något som förekommer i 26 procent av kontrollerna där man har tittat på det.

När det gäller får är den vanligaste bristen att djurhållare saknar tillräcklig dokumentation kring dödsfall och läkemedelsanvändning. I 32 procent av kontrollerna av journalerna har länsstyrelsen hittat åtminstone någon brist.

Minst en tiondel ska undersökas

Länsstyrelsens mål i år är att utföra djurskyddskontroller på minst en tiondel av länets verksamheter med livsmedelsproducerande lantbruksdjur. Kontrollerna genomförs för att se till att djurägarna följer djurskyddslagstiftningen.

– Vi har som mål och avsikt att utföra arbetet med stor respekt för personerna vi möter och för att djuren ska ha det bra. I majoriteten av kontrollerna blir vi mycket väl bemötta och upplever att vi har en god kommunikation med djurägarna, säger Maria Ottosson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.