Informationslapparna på Karolinska i Huddinge vänder sig till barn och ungdomar. Foto: TT

Lappar på Karolinska vandaliseras – mörkhyade barn kryssas över

Uppdaterad
Publicerad

Illustrerade bilder på mörkhyade barn som visar vägen till lekterapin på Karolinska i Huddinge har vid flera tillfällen kryssats över. Nu har Karolinska sjukhuset polisanmält händelserna.
– Det är helt oacceptabelt, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Lekterapin på Huddinge sjukhus sätter upp informationslappar för att barn och unga ska känna till att det finns en plats på sjukhuset dit de är välkomna. Lapparna, som bland annat finns uppsatta i hissar, illustrerar barn med olika bakgrund. Men de senaste veckorna har lapparna vandaliserats. Vid upprepade tillfällen har barn med mörk hud blivit överkryssade med svart tuschpenna. 

– Personal har gång på gång plockat ner de överkryssade lapparna, sen satt upp nya igen. Det här har hänt ett antal gånger, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Problem fortsätter

Problemen har fortsatt under ett antal veckor och nu väljer Karolinska universitetssjukhuset att polisanmäla händelserna. I ett blogginlägg på universitetssjukhuset hemsida, skriver sjukhusdirekör Björn Zoéga att man inte sätter så stort hopp vid att den eller de skyldiga ska åka fast, men att polisanmälningen är en tydlig markering.

– Vi får se hur polisen går vidare med detta. Men för oss är det viktigt att alla ska förstå att de är välkomna, det här är helt oacceptabelt, säger Henrik Kennedy.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer