Skolan saknade tillstånd att undervisa på engelska när undervisningen drog i gång – på engelska. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Lärare på Sollentunaskola talade bara engelska efter sommaren

Uppdaterad
Publicerad

En grundskola i Sollentuna norr om Stockholm skulle omvandlas till att få en internationell profil. När de 300 barnen kom tillbaka efter sommarlovet pratade alla lärare bara engelska, skriver Dagens Nyheter.

– Det känns som om de använder våra barn i ett experiment, säger en mamma till en elvaåring på skolan.

För två år sedan köptes skolan upp av den stora norska friskolekoncernen Dibber som driver 14 skolor och ett 70-tal förskolor i Sverige.

I februari informerades föräldrar om att det inför hösten var tänkt att Sollentunaskolan skulle få en internationell profil för att locka nya elevgrupper.

Föräldrarna trodde att det skulle bli en successiv övergång till engelska men i stället rekryterades helt nya lärare från utlandet som endast pratade engelska. Barn beskrivs därefter ha fått stora problem med inlärningen.

Saknade tillstånd

Skolan saknade också tillstånd att undervisa på engelska när undervisningen drog i gång.

Skolchefen Sara Lundberg säger till Dagens Nyheter att det är olyckligt att det blev tufft för barnen de första veckorna och att man i väntan på att läget på skolan ska förbättras har satt in personal som stödjer eller tolkar på lektionerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.