Jenny Söderhjelm Larsson, lärare på Östbergaskolan i Älvsjö, får priset Pennsvärdet för hennes arbete med att lära ut svenska till barn i socialt utsatta områden. – Det känns underbart och oerhört hedrande, jag är väldigt stolt, säger Jenny Söderhjelm Larsson. Foto: SVT

Läraren Jenny hyllas för sina insatser som svensklärare

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Söderhjelm Larsson, lärare på Östbergaskolan i Älvsjö, får i dag det nyinstiftade priset Pennsvärdet som delas ut av statsminister Stefan Löfven. Hon hyllas för att hon är duktig på att lära ut svenska till barn i socialt utsatta områden.

Hon har arbetat som grundskollärare i 17 år. De senaste tio åren har Jenny Söderhjelm Larsson undervisat i svenska och svenska som andraspråk på Östbergaskolan i Älvsjö.

– Språket är vägen till att bli en delaktig medborgare det är hela vår gemensamma värdegrund, säger Jenny Söderhjelm Larsson.

Stiftelsen Berättarministeriet som delar ut priset Pennsvärdet, med hjälp av Stefan Löfven, har aktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden. Just nu i Södertälje, Hagsätra, Järva och Göteborg.

Hyllar lärare som stärker språkutveckling

Tanken med priset är att hylla lärare som stärker elevernas språkutveckling, kreativa förmåga och kritiska tänkande i just de här områdena.

– Jag tycker det är orättvist om man inte hela tiden visar språkets betydelse för barnen och ger dem chansen att uttrycka sig på alla möjliga sätt. Enligt mig är det skolans första fokus och mitt största uppdrag, säger Jenny Söderhjelm Larsson.

”Jag är väldigt stolt”

Hur känns det att vara den första som tar emot Pennsvärdet?

– Det känns underbart och oerhört hedrande, jag är väldigt stolt. Jag ser det som en möjlighet att få förmedla kärleken jag känner till jobbet.

Vad betyder ditt jobb för dig?

– Jag har en lite helig känsla inför jobbet som lärare och så har det alltid varit. Föräldrar som älskar sina barn och vill det bästa för dem, anförtror sina barn till oss lärare. Det är ett förtroende som vi ska förvalta, säger Jenny Söderhjelm Larsson.

Vad är Pennsvärdet?

Berättarministeriet har instiftat priset Pennsvärdet för att hylla låg- och mellanstadielärare som rustar de barn som behöver samhällets stöd mest med kreativitet och kritisk förmåga.

Lärare i socioekonomiskt utsatta områden arbetar under förutsättningar som ställer stora krav på deras professionella kompetens och engagemang. Pennsvärdet tilldelas en lärare som i en nyskapande och framåtlutad anda, genom en pedagogisk gärning främjar elevernas kunskapsutveckling, kreativitet och kritiska förmåga.

Pennsvärdet består av ett stipendium på 25 000 kronor som är ämnat för lärarens pedagogiska utveckling som delas ut av statsministern, Stefan Löfven, den 9 maj på Observatoriet i Stockholm.

Källa: Berättarministeriet (Berättarministeriet är en icke-vinstdriven, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som verkar för ett Sverige där alla barn och unga är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.