Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facket larmar: Lärare starkt kritiska till skolmetoden PAX-spelet. I videon berättar två lärare hur reglerna påverkar framförallt barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Läraren: PAX-spelet gör att barn känner sig uteslutna

Uppdaterad
Publicerad

Barnen delas in i lag och ska följa regler som man kommit överens om gemensamt i klassen. De lag som klarar utmaningen får en överraskning. Men de som inte gör det blir utan.

Om en elev inte klarar av att sitta still drabbas hela laget.

– Det är framförallt NPF*-elever som inte klarar det här. Det leder till att andra elever inte vill ha dem i sitt lag, säger Pablo Mendoza, Lärarförbundet.

PAX är en metod som skapades i USA på 60-talet och som sedan några år tillbaka används på skolor i Huddinge kommun. PAX-spelet är en del i den större metoden och det är just spelet som många lärare nu vänder sig emot.

I videon säger tidigare förskoleläraren Ulla Jensen att hon har sett barn drabbas: ”De ville inte ha henne i sitt lag”.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det är ett 15-tal lärare som kontaktat oss som är starkt kritiska, säger Pablo Mendoza, ordförande Lärarförbundet Huddinge.

”Problematiskt”

Lärarförbundet har lyft frågan till Skolinspektionen efter klagomål från medlemmar men fått svaret att det måste vara en elev eller förälder som ringer, annars kan de inte göra något.

– Det är problematiskt. Man ska kunna titta på ett problem utan att en elev ska behöva bli drabbad först, säger Pablo Mendoza.

*NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och är ett samlingsnamn för olika tillstånd och diagnoser. Till exempel adhd och autismspektrumtillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet