Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör grundskolläraren och fackliga företrädaren David Gustafsson berätta om hur besparingarna i Stockholms stads skolor kan drabba personal och elever. Foto: SVT

Lärarna larmar: Kraftiga neddragningar väntar Stockholms skolor

Publicerad

Lärarfacket Sveriges Lärare larmar om vad de kallar ”ett enormt budgetunderskott” i skolorna i Stockholms stad.

– Det är neddragningar på otroligt många skolor. För att få ihop budgeten måste skolorna ta bort personal och det blir högre arbetsbelastning för de som blir kvar, säger David Gustafsson, grundskollärare och ordförande för Stockholmsavdelningen vid Sveriges Lärare.

Nu planerar lärarna en demonstration mot nedskärningarna.

I en prognos från utbildningsförvaltningen ser grundskolorna i Stockholms stad ut att gå med ett underskott på nästan 266 miljoner kronor. Till det kommer gymnasieskolornas väntade underskott på nästan 58 miljoner kronor.

– Det behövs absolut minst 250 miljoner kronor. De pengarna behövs nu på en gång och är för att bara behålla samma personal som vi har i dag, säger David Gustafsson, som själv jobbar på Bäckahagens skola i Bandhagen – en skola som ser ut att gå mot ett stort underskott.

Demonstration planeras

Fackförbundet Sveriges Lärare planerar för en demonstration mot det stora budgetunderskottet och de konsekvenser det får. Facket har också skapat ett instagramkonto där de ger vittnesmål från hur besparingarna slår mot olika skolor i Stockholms stad.

– Det är stor oro ute på skolorna, säger David Gustafsson.

Här svarar skolborgarrådet i Stockholms stad på vad som krävs för att komma tillrätta med underskottet.

Ett exempel på hur nedskärningarna drabbar skolor i Stockholm. Foto: instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.