Lärlingsprojekt får kvinnor till byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbygget i Gustavsberg skiljer sig en del från andra byggarbetsplatser. Här jobbar nämligen fler kvinnor än på andra byggen.

– Vi har under en låg tid velat anställa fler kvinnor, säger Anders Leander, projektledare på Ikano Bostad.

Mina Råman är en av många kvinnor som blivit rekryterade till ett nytt snickarläringsprogram. Initiativet kommer från Ikano Bostad som ville se fler kvinnor i det mansdominerade yrket.

– Jag gillar att fixa hemma, vi har sommarstuga och jag är uppvuxen i en släkt där ingen är främmande för att ta fram hammaren, sticksågen eller slagborren. Det är superspännande att få lära sig hur det ska gå till och inte bara hur man hemmafixar, berättar hon.

99 procent män på byggarbetsplatser

Bara en procent av Sveriges byggnadsarbetare är kvinnor. Men i Gustavsberg ser trenden annorlunda ut, här arbetar 16 kvinnor och det är tack vare det nya lärlingsinitiativet.

– Vi har insett att det är nästintill omöjligt att anställa kvinnor idag. Vi behövde göra något åt det, därför startade vi lärlingsprojektet, säger Anders Leander, projektledare på Ikano Bostad.

”Locka kvinnor tidigare”

Mina Råman upplever inte att det finns en macho-jargong eller kultur på sin arbetplats. Men hon menar att fördomarna behöver brytas och att byggnadsbranschen behöver introduceras till unga kvinnor tidigare.

– Jag tror att det stora problemet är när man ska söka till byggymnasiet. På min tid var det väldigt grabbigt och inte så schysst miljö. Jag tror att man ska börja med att se över redan där om man vill ha fler kvinnor som jobbar i branschen.

– Vi märker genom den här satsningen att det finns ett stort intresse från tjejer att jobba i byggbranschen. Vi missar ju kompetens där ute. Det är egentligen halva befolkningen vi inte kan rekrytera, säger Anders Leander, projektledare på Ikano Bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.