Foto: Janne Åkesson/Swepix

Brand i planerat flyktingboende i Åkersberga

Uppdaterad
Publicerad

I natt utbröt bränder i två bostadsbaracker i Åkersberga norr om Stockholm. Det är två byggnader som var tänkta att bli asylboenden. Polisen utreder branden som mordbrand.

De två bostadsbarackerna var tänkta som blivande flyktingboende, bekräftar ledningsoperatör Hampus Nordenblad på Storstockholms räddningscentral för SVT.

– Det skulle bli ett flyktingboende, men det var ingen som bodde där nu, husen var under uppbyggnad, säger Hampus Nordenblad till SVT.

Larmet kom in klockan 03.18 och tre stationer tog sig till platsen för att bekämpa bränderna. Branden var i princip helt släckt vid sextiden på morgonen. Ingen har skadats. Räddningstjänsten begränsade branden till ett par lägenheter och förhindrade elden från att spridas till hela barackerna.

Uppstod två bränder samtidigt

– Jag kan säga att det vid samma tidpunkt har uppstått två bränder, en i varje byggnad. När det gäller brandorsaken är det en polisfråga och jag får hänvisa till utredningen, säger Hampus Nordenblad.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det råder oklara omständigheter. Man får utreda om det är anlagt eller inte, och det finns väl omständigheter som tyder på det, säger Sven-Erik Olsson från polisens regionledningscentral.

Barackerna var vardera 50 meter långa och det brinner i båda byggnaderna.

Under natten till måndagen eldhärjades en större byggnad, tänkt att fungera som flyktingboende, på Älgö i Nacka utanför Stockholm. Polisen utreder den branden som mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.