Räddninstjänstens kemenhet undersöker pulvret och bostaden. Foto: Blåljusbilder

Pulverlarm i Botkyrka – en till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen kallades polis och räddningstjänst till Slagsta söder om Stockholm, efter att en person exponerats för ett vitt pulver som skickats i ett hopvikt papper till en bostad. Polisen vet ännu inte vad pulvret består av, men en första analys har inte kunnat konstatera något annat ämne än papper, det skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten larmades klockan 19.47 till bostaden i Slagsta i Botkyrka.

– Två personer befann sig i hushållet när de mottog ett hopvikt papper innehållandes ett pulver. Pulvret rann ut när de vecklade ut pappret, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Enligt Roger Johansson, yttre befäl vid Södertörns brandförsvar, ska en av personerna ha fått symptom som illamående och yrsel efter exponeringen. Den personen har nu sanerats och har tagits till sjukhus för vidarekontroller, säger polisens Ola Österling.

Snabbanalys visade inget

Vid en snabbanalys av pappret konstaterades inga andra ämnen än just papper, det skriver polisen på sin hemsida. För att utreda exakt vad som har hänt har polisen inlett en förundersökning om olaga hot.

Vid 22-tiden kunde polisen säga:

– För en stund sedan inledde vi en förundersökning om försök till grov misshandel alternativt olaga hot, men det får visa sig sedan. Vi vet ännu inte vad pulvret innehåller, utan det ska skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping för analys, säger polisens Ola Österling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer