Foto: TT

Två män skjutna till döds i Kista

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern avled av sina skottskador efter att de hittades skjutna i en bil i närheten av en grundskola i Kista. Polisen har upprättat en förundersökning om mord.

Klockan 22.06 kom ett larm till polisen om att två personer hittats skottskadade i Kista i nordvästra Stockholm.

Anna Westberg, presstalesperson vid polisen i Stockholm, uppger för TT att de ska ha påträffats i en bil.

Dubbelmordet i Kista

– En inringare nämner att en bil försvunnit i hög fart.

När patrullen anlände hade gärningsmännen försvunnit från platsen.

Vid 04.15-tiden gick polisen ut med informationen om att de båda männen, som tidigare varit ”mycket allvarligt skadade”, under natten avlidit av sina skador.

– De två männen i 20-årsåldern är avlidna och nu är också anhöriga underrättade, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet sköts de två männen på nära håll med flera skott i huvudet.

Dubbelmordet i Kista är det senaste i en rad våldsdåd i nordvästra Stockholm. Tidigare i veckan mördades två personer i Hallonbergen några kilometer därifrån.

Lång rad av våldsdåd

Många av morden har skett i ett krig mellan olika kriminella gäng som bland annat konkurrerar om narkotikahandel. Men polisen vill i dagsläget varken gå in på några detaljer om de mördade eller om de ser någon koppling till tidigare mord.

– Initialt ser vi bara på den här händelsen. Men självklart kommer vi titta på eventuella samband med tidigare händelser, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Hur ser ni på risken för nya våldsdåd på grund av det här dubbelmordet?

– Vi måste alltid vara vaksamma och beredda och ha resurser för att hantera sådant, så det har vi med i bilden.

Under natten har polisen knackat dörr för att samla in uppgifter, använt hundpatruller för att söka spår och även använt helikopter i sökandet efter gärningspersoner.

– Det har varit en intensiv aktivitet hela natten, säger Carina Skagerlind.

Misstänker mord

De poliser som kom först till larmet i Kista körde de skadade till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

– Vi gör så ibland när läget är allvarligt och vi är först på plats, säger Carina Skagerlind.

Polis och ambulans på plats i Kista. Foto: Rebecka Randhawa Bergmark

Det hela ska ha skett i närheten av en grundskola i Kista där ett stort område var avspärrat under stora delar av natten.

– På parkeringsplatsen utanför skolan kunde jag se en bil med öppna dörrar. Min gissning är att de har skjutit mot personer som har suttit i den bilen, rapporterade SVT:s reporter Rebecka Randhawa Bergmark som befann sig på platsen.

En förundersökning om mord har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet