Hör socialsekreteraren Mats Erkers berätta om ett fall där tillgången till oroshistoriken var avgörande för en flicka som riskerade att bli bortgift. Foto: SVT Grafik

Socialjouren slår larm – kommer inte åt oroshistorik på kvällar och helger

Uppdaterad
Publicerad

På socialjouren vilar ett tungt ansvar att på kvällar och helger ta akuta beslut om barn som riskerar att fara illa. Men SVT:s kartläggning visar att socialjouren i många kommuner inte har tillgång till någon dokumentation eller historik kring barnen. Detta menar socialsekreterare innebär en allvarlig fara för rättssäkerheten.

I socialtjänstens verksamhetssystem samlas alla uppgifter om ett aktualiserat barn i en akt. Det kan vara orosanmälningar, uppgifter från polis och skola eller information om misshandel i hemmet.

Inget åtkomst – 70 procent av tiden

Men en kartläggning av SVT Nyheter Stockholm visar att all informationen bara finns tillgänglig på kontorstid, 40 timmar per vecka, i 18 av 26 kommuner i Stockholms län. Övrig tid, de 128 timmarna som bemannas av socialjouren, får beslut om barn som riskerar att fara illa ofta fattas utan någon bakgrundskunskap.

Och enligt SVT:s efterforskningar är situationen liknande i många andra delar av landet.

– Det är väldigt otillfredsställande att det finns sådana maskhål i skyddsnätet. Att det kan finnas omfattande problematik kring ett barn som inte socialjouren har någon aning om. Barnet kanske dessutom är för litet för att göra sin röst hörd själv. Det gör att vi kan missa alarmerande uppgifter, säger Mats Erkers, socialsekreterare på socialjouren i Södertörn.

Inga lagliga hinder

I åtta av länets 26 kommuner finns möjligheten för socialjouren att komma in i verksamhetssystemen och se barnets akt. Det är alltså inte något som hindras av sekretess eller lagstiftning, utan det har ansetts vara för dyrt, eller för tekniskt komplicerat, att göra verksamhetssystemet tillgängligt även för socialjouren.

Socialsekreteraren Mats Erkers berättar om ett fall där dessa uppgifter var avgörande för en flicka som riskerade att bli bortgift – hör mer i videoklippet ovan.

Tipsa SVT

Har du erfarenhet av att socialtjänsten tagit felaktiga beslut på grund av man har missat viktig information? Tipsa gärna reportern här.

Så ser det ut i din kommun (Stockholms län)

Kommuner där socialjouren inte har tillgång till verksamhetssystem:

Danderyd, Ekerö, Järfälla, Lidingö, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Österåker

Kommuner där socialjouren har tillgång till verksamhetssystem:

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Stockholms stad, Södertälje, Tyresö, Värmdö. I Haninge kommun har tre av 15 socialsekreterare på jouren tillgång till historiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.