Lars Lerin, konstnär och författare Foto: SVT

Lars Lerin ställer ut på Liljevalchs

Uppdaterad
Publicerad

År 1983 fick Lars Lerin för första gången vara med i Liljevalchs årliga vårsalong för nya talanger. Nu är han tillbaka med sin hittills största utställning i Stockholm.

Det är stora kontraster på Liljevalchs när verk från Lars Lerin visas i Stockholm. Här får betraktaren göra en resa bland fåglar och filmscener, genom Syrien och till bostadsdrömmar på bostadssajten Hemnet. Det finns ingen tydlig röd tråd mellan de hundratals konstverk som ställs ut. Varje rum har sitt eget tema.

Natt i Syrien Foto: SVT

I sin ungdom drömde han om berömmelse. Men när han väl nådde dit, var verkligheten inte som i drömmen.

– Jag strävade efter det när jag var tonåring, jag övade på min autograf och var väldigt ambitiös. Men det tråkiga är att ju äldre man blir, desto mindre betydelse har både uppmärksamhet och positiv kritik och negativ. Det betyder inte samma sak som när man var yngre, berättar han.

Bilder från bostadssajter blir till målningar Foto: SVT

Verken som visas i konsthallen sträcker sig från 2002 fram till idag. Det är oftast hus, fartyg och natur som gestaltas, sällan människor. Men här finns trots allt ett undantag, en serie med nakna gestalter i ett somrigt landskap.

Föredrar du att måla djur framför människor?

– Jag ska väl inte säga det, men det är kanske lite mer lätthanterligt, säger Lars Lerin och skrattar.

Foto: SVT

 En scen ut Alfred Hitchcocks ”Fönstret år gården” resulterade i en fyra ark stor akvarell.

– Jag har sett filmen några gånger och hittar mycket bilder i den. Där har jag plockat in både det ena och det andra, Hitchcock själv är med på bilden. Det är inte svårare att måla Hitchcock eller ett grön äpple tror jag, ska det bli någonting så måste man lägga ner samma energi på allt.

Hitchcock har inspirerat Lerin. Foto: SVT

Utställningen pågår fram till den 9 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.