Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skolverkets enhetschef förklara hur myndigheten vill stävja fusket av läxhjälp. Foto: SVT/Skolverket

Läxhjälpsorganisation återkrävs på två miljoner kronor i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

En ideell läxhjälpsorganisation beviljades under 2022 cirka fyra miljoner kronor i statsbidrag, men nu dras hela bidraget in efter Skolverkets granskning.

– Jag lutar åt att det handlar om bedrägeri och beslutar inom några dagar om det ska polisanmälas, säger Sofie Lundkvist enhetschef på Skolverket.

Läxhjälpsorganisationen har hyrt in sig i lokaler på ett sportcenter i Enebyberg. I ansökan fanns kostnader för lokaler på cirka 1 300 000 kronor och 2 400 000 för personal.

Men enligt Skolverkets beslut har föreningen varken kunnat styrka att de betalat lokalhyra eller haft anställd personal. Nu blir läxhjälpsorganisationen återbetalningsskyldig på de två miljoner som betalats ut.

Skolverket godkände bidrag trots tidigare problem

Skolverket såg allvarliga brister redan i 2021 års redovisning, men eftersom myndigheten då godkänt 2022 års bidragsansökan beviljades nya pengar.

Varför har ni inte kontrollerat bättre innan ni gett nytt bidrag?

– Det var olyckligt att det blev så. Vi ser nu över om reglerna kan ändras, säger Sofie Lundkvist enhetschef på Skolverket

Flera läxföretag har granskats och kontrollerats

SVT Stockholm har tidigare rapporterat om att Kista folkhögskola och att Skolverket polisanmält tre föreningar som ska ha skickat in bluffakturor och fuskat med bidrag för läxhjälp.

För omkring två veckor sedan gjorde Skolverket en hemställan till regeringen. I den föreslår Skolverket att reglerna ska förändras så att stadsbidrag inte ges till läxhjälpsorganisationer utan i stället går till skolornas huvudmän. Frågan ligger nu hos regeringen.

Svt har sökt läxhjälpsföretaget utan framgång.

Kontroller av läxorganisationer

• Totalt valdes 3 organisationer ut som stickprov gällande ansökan 2022

• Det var 30 ärenden i den fördjupade granskningar som genomfördes av Skolverkets kontrollteamet som ligger till grund för hemställan.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.