Liam får hjälp av Fryshusets avhopparprogram att lämna kriminaliteten. Foto: SVT

Liam lämnade det kriminella livet

Uppdaterad
Publicerad

Redan som 16-åring drogs “Liam” in i en kriminell livsstil och de kommande tio åren blev brotten allt grövre samtidigt som drogmissbruket eskalerade. För ett år sedan fick han nog. Många av hans “grabbar” satt i fängelse och han bestämde sig för att hoppa av.

I samband med att Liam sökte hjälp för sitt missbruk blev han kontaktad av en person som tipsade om ett sätt att få hjälp att lämna den kriminella livsstilen genom en avhopparverksamhet. 

– Jag visste inte att det fanns hjälp att få. Det är inte många som vet. Och de som vet och försöker få hjälp får inte hjälp. De har tappat tron på samhället, säger han.

Han beskriver att han tog emot numret för att inte vara otrevlig och tänkte inte ringa. 

– Först blev jag osäker och ville inte ringa för jag trodde man måste prata med polisen och att jag skulle bli sedd som en golare. Men så var det inte, säger han.

Svårt att få tillräcklig hjälp från kommunen

Men Liam upplever ändå att han fick kämpa för att få hjälpen han behövde.

– Jag skulle gå på soc-möten, men de personer som jag skulle träffa kom inte. Det jag berättade förmedlades inte rätt. Jag var tvungen att kriga, säger han.

Till slut började han ett avhopparprogram genom Passus i Fryshuset. Där han nu fått hjälp i ett år.  

Finns det något som skulle göra att du går tillbaka till det kriminella livet igen?

– Nej, det finns ingen chans. Eftersom jag har tagit det här beslutet själv, att komma hit. Det är inte värt att leva det där livet.  

Fotnot: Liam heter egentligen någonting annat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer