Daniel Forslund, Liberalerna, innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting. Foto: Daniel Forslund

Liberalerna i landstinget: ”Mer vård i dator och mobil”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Stockholms läns landsting har meddelat sina vallöften gällande vården. Bland löftena finns bland annat satsningar på digital vård.

Vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen redovisade Liberalerna i Stockholms läns landsting sin valplattform för vården. De fem stora frågorna de lyfter är nära vård, moderniserad vård, kortare vårdköer, bättre villkor för sjuksköterskor och stärkt psykiatrivård.

Moderniserad vård

Liberalerna vill modernisera vården bland annat genom att utöka e-tjänster i vårdsamanhang. Patienter ska ha möjlighet att välja mellan fysiska besök eller att söka vård via dator och mobil och få behandling via nätet.

Man vill modernisera vårdens IT-miljö för att ge vårdgivare bästa förutsättningar för att göra sitt jobb. Det ska även genomföras kompetenslyft för att ge medarbetarna förutsättningar att använda den nya tekniken.

– Den moderna vården ska finnas där du behöver den – också i din dator eller smarta telefon. Vi ska införa en digital vårdgaranti för patienterna och ge vårdpersonalen ett rejält arbetsmiljö- och IT-lyft, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd.

Nationell digitaliseringsfond

För att vårdgivarna ska kunna investera i digitala vårdtjänster och modern teknik föreslår Liberalerna en nationell digitaliseringsfond. Det innebär att de summor som landstingen väljer att satsa på digital utveckling ska matchas med lika mycket från staten. Det ska bidra till mer jämlikhet mellan de mindre och de större landstingen.

Talla Alkurdi (S) oppositionsråd i Stockholms läns landsting.

Socialdemokraterna som är i opposition reagerade på tisdagen på valutspelet från Liberalerna.

– Vi tycker det är välkommet att Liberalerna nu vill investera i digital tillgänglighet men tycker det är viktigt att patienter erbjuds en samlad digital portal så man lätt kan hitta rätt i vården. Därför går Socialdemokraterna till val på att satsa 300 miljoner kronor på att utveckla vården inom ramen för 1177, säger Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S).

Angående förslaget för bättre villkor för sjuksköterskor menar Socialdemokraterna att det är sent påkommet av Liberalerna att man efter tolv års styre nu vill satsa på sjuksköterskornas löner.

– Vi Socialdemokrater vill satsa omkring en halv miljard på bättre löner för undersköterskor och sjuksköterskor på länets sjukhus, för oss går det före dyra privatiseringar, säger Talla Alkurdi, Oppositionslandstingsråd (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer