Liberalernas Lotta Edholm vill ha en folkomröstning i Stockholm om en eventuell OS-ansökan. Foto: Lieselotte van der Meijs och Pontus Lundahl/TT

Liberalerna: Öppna för folkomröstning om OS

Uppdaterad
Publicerad

I frågan kring Stockholms eventuella OS-ansökan öppnar nu Liberalerna för att stockholmarna måste få säga sitt – genom en folkomröstning. Partiet menar att det underlag som finns i dag är otillräckligt och att en utredning också behöver stockholmarnas röst.

Svenska olympiska kommitten, SOK, har lämnat in en intresseanmälan för att få vinter-OS till Stockholm 2026. Men fortfarande återstår att få stadens politiker med på tåget.

I dagsläget har i den styrande majoriteten sagt nej utom just det största partiet Socialdemokraterna, som sagt sig vara positiva.

Moderaterna är just nu försiktigt positiva men lämnar definitivt besked någon gång efter nyår.

Liberalerna vill veta mer. Den utredning som SOK har lämnat till Stockholm stad är inte tillräcklig utan staden behöver göra en egen utredning, menar Liberalerna.

– Det verkar som det finns en del nya omständigheter som SOK lyfter fram men vi kan ju inte bara ta ställning utifrån det, utan staden måste granska uppgifterna för att Liberalerna ska kunna ta ställning över huvud taget, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

OS ska bli billigare i framtiden

En kärnfråga för politikerna i Stockholm när det gäller en OS-ansökan har tidigare varit ekonomin. Bland det nya som framkommit är att OS framöver kraftigt ska förändras. Den olympiska rörelsens nya strategiplan ”Agenda 2020” ska bland annat göra det betydligt billigare att stå värd för ett OS. IOK garanterar dessutom ett OS-bidrag som enligt SOK uppgår till minst 8,88 miljarder kronor.

Liberalerna vill nu att stockholmarna ska få säga sitt om OS i en folkomröstning som en del i beslutsunderlaget.

”Kommer påverka staden i tio år”

– Det är ett beslut som kommer påverka Stockholms stad i tio år framöver och då kan vi inte bara gå på vad SOK säger. Jag är inte en sådan som tycker att folkomröstningar är bra i alla lägen men den här frågan är väldigt digital. Det är ja eller nej. Det är nog inte en orimlig tanke att ha som en del i beslutsunderlaget, säger Lotta Edholm (L)

När man i så fall skulle ha möjlighet till en folkomröstning och vad det skulle kosta är fortfarande oklart. Ett förslag vore att lägga det samtidigt som valet senare i höst för att hålla nere kostnaderna, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.